فصلنامه

دریا و کشتی

فصلنامه

دریا و کشتی

بحث

بحث

7 گونه مشاهده شده در خلیج چابهار همگی از راسته Aspidochirotidaبوده­اند که از آن میان 6گونه به خانوادهHolothuriidae و 1 گونه به خانوادهStichopodidae تعلق داشته است. بررسی ها نیز نشانمی­دهد که در آبهای کم عمق گرمسیری غلبه با اعضای راسته Aspidochirotidaخانواده هایHolothuriidae  و Stichopodidae است(زنکویچ،1357). تنوع راسته Apodidaعموماً با دور شدن از استوا افزایش می­یابد و راسته Molpadiidaنیز در عرضهای جغرافیایی بالاتر یا در آبهای عمیق تر یافتمی­شوند. در صخره های مرجانی حداکثر غنای گونه­ای خانواده های مشاهده شده، تا 20 گونه در هکتار نیز غیر معمول نیست. هر چند که در بین ایستگاههای موردبررسی ایستگاهی که بستر مرجانی داشته (ایستگاه هتل دریایی) نسبت به سایر ایستگاهها که بستر صخره­ای داشته­اند تنوع کمتر اما تراکم بالایی از گونه Holothuria leocospilotaداشته است.

 دلیل عدم مشاهده گونه های مربوط به سایر خانواده ها می­تواند مربوط به ارجحیت زیستگاه توسط خانواده ها باشد. در این بررسی بدلیل عمق کم مناطق نمونه برداری گونه های مربوط به خانواده دیگرِ راسته Aspidochirotida(خانواده Synallactidae) مشاهده نشدند زیرا همه آنها در آبهای عمیق زندگی می­کنند. گونه های مشاهده شده جزو گونه های اپی بنتیک بوده و در روی بسترهای سخت یا نرم زندگی می­کنند.

در این بررسی در یک نوبت طول و وزن گونه ها اندازه گیری شد. اما بین طول و وزن خیارهای دریایی   رابطه­ای مشاهده نگردید گونه H. leucospilotaمی­تواند مانند کرم خاکی بدنش را دراز کند و بسته به وضعیت جانور به هنگام بیومتری، طول متفاوتی خواهد داشت. البته این ویژگی در سایر خیارهای دریایی نیز مشاهده می­شود. دلیل انعطاف بسیار زیاد بدن خیارهای دریایی ریز و پراکنده بودن استخوانچه ها است. در ضمن آنها فاقد خار(مانند ستاره های دریایی و توتیاهای دریایی) یا پدیسلاریا هستند (ساختارهای گاز انبری شکلی که ستاره های دریایی و توتیاهای دریایی بوسیله آن بطور دائم سطح پوست را تمیز می­کنند) (Mitchell , 1988).

بنابراین خیارهای دریایی از نظر زیست شناسی، رفتار و ریخت شناسی (از قبیل فقدان قسمتهای سخت جهت تعیین سن و یا متغیر بودن وزن و شکل) منحصر بفرد هستند. این امر باعث شده است تا استفاده از روش های بیومتری که برای سایر گونه های دریایی بکار می­رود با اشکال مواجه شود (Chenb, 2003).

باید توجه داشت که رفتار خیارهای دریایی نیز در مشاهده آنها تأثیر بسزایی دارد.

گونه نادر Holothuriapervicax که تنها در آخرین نمونه برداری در ایستگاه بهشتی مشاهده شده است گونه­ای کمرنگ و شب زی است که در زیستگاهش بصورت منزوی زندگی کرده و روزها به سختی یافت می­شود. این گونه در تحقیق دیگری پیرامون تنوع خیارهای دریایی نیز بعنوان گونه نادر معرفی شده است (ConandandMangion, 2002).

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد