فصلنامه

دریا و کشتی

فصلنامه

دریا و کشتی

مقدمه

مقدمه

خیارهای دریایی از اجزای مهم زنجیره غذایی در اکوسیستم های معتدل و آبسنگهای مرجانی بوده و نقش مهمی بعنوان پوده خوار و یا معلق خوار ایفا می­کنند. آنها سبب بهم زدن و مخلوط کردن رسوبات گردیده و ضمن تسریع باز چرخه مواد پوده­ای، باعث نفوذ اکسیژن در رسوبات می­شوند. تخم، لارو و نوزاد آنها نیز منبع غذایی مهمی برای سایر جانوران دریازی می­باشد(Bruckneretal., 2003). اکثر گونه ها در منطقه بین جزر و مدی زندگی می­کنند، اما تعداد کمی نیز در اعماق اقیانوسها بسر می­برند (Smirnovetal., 2000). طول آنها از چند میلیمتر تا بیش از دو متر متغیر بوده و رنگهای متنوعی دارند. در حال حاضر 1400 گونه خیار دریایی در آبهای سراسر جهان شناسایی و گزارش شده است. خیاران دریایی را در جنوب شرق آسیا ترپانگ و در فرانسه بچ دومغ گویند. تاریخچه مصرف آن توسط چینی ها بویژه ساکنین نواحی ساحلی به سالهای 1644-1368 قبل از میلاد بر می­گردد. از آن زمان چینی ها خیار دریایی را بعنوان غذا و دارو مصرف می­کنند. همچنین از برخی گونه ها  برای تغذیه اردک ها استفاده می­شود (Chena, 2003). خیار دریایی بعنوان یک پالاینده طبیعی بستر را از آلودگیهازدوده و اکوسیستم را تمیز می­کند.غذای این جانوران باقیمانده مواد آلی و یا موجودات ریز دریایی است که توسط تنتاکل ها به داخل دهان رانده می­شود. برخی خیارهای دریایی نقب می­زنند یا مخفی می­شوند وتنتاکل هایشان را برای جذب مواد غذایی گسترده می­کنند(CastroandHuber, 2005).طیف گسترده­ای از منابع غذایی از قبیل جلبکهای رشته­ای سبز-آبی، جلبکهای قرمز، میکروارگانیسمهای زنده، خرده های مرجانی، دیاتومه ها و فورامینیفرها در رژیم غذایی خیارهای دریایی مشاهده می­شود(BandaranayakeandDesRocher,1999).در یک بررسی مشخص شده است که جلبکهای میکروسکپی روی آبسنگهای مرجانی از حضور خیارهای دریایی سود می­برند هر چند که خود بخشی از غذای این جانوران را تشکیل می­دهند (Uthicke, 2001). خیارهای دریایی پوده خوار علاوه بر آشفتگی (تلاطم) زیستی بستر نقش مهمی در بازچرخه آبسنگهای مرجانی دارند. بیشتر مواد آلی که همراه رسوبات دریافت می­کنند نسبتاً مقاوم بوده فقط توسط باکتریهای موجود در لوله گوارش آنها قابل هضم می­باشد. بنابراین پوده خواران به این باکتریها وابسته بوده و تجزیه پس مانده های گیاهی و جانوری را سرعت می­بخشند. انرژی استخراج شده برای حیات آنها و مواد دفعی می­تواند بعنوان کود توسط علف های دریایی جذب شود (Bakus, 1973).

نخستین گزارش از خیارهای دریایی خلیج فارس در 1940 منتشر شده است. در این گزارش و گزارشاتی که قبل از آن در خصوص دیگر خارپوستان منطقه انتشار یافته بود، قسمت شرقی خلیج فارس بدلیل دارا بودن شرایط محیطی مطلوب تر فون غنی­تری از قسمتهای غربی و جنوبی داشته است. نخستسن گزارش از آبهای کم عمق قسمت غربی خلیج فارس در 1949 منتشر شد. در 1971 در تحقیقی پیرامون خارپوستان نواحی کم عمق اقیانوس هند و غرب اقیانوس آرام تعدادی گونه به گونه های شناخته شده قبلی افزوده شد. در 1977 در خلال تحقیقات گسترده ای که روی موجودات دریایی سواحل عربستان در خلیج فارس انجام گرفت به حضور تعداد زیادی از گونه های خارپوست اشاره شد. در تازه ترین گزارشات از بررسی آبهای کم عمق ساحل ابوظبی در سال 2005، 18 گونه خارپوست گزارش شده است (Grandcourt, 2006).

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد